Monday, September 22, 2008

Tak semudah itu… -KuLi


Cakap mudah… tetapi realitinya Tengku Razaleigh Hamzah sendiri meragui bagaimana Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat mencapai impian menjadi Perdana Menteri dengan ikatan rapuh DAP dan PAS yang mempunyai perbezaan ketara dalam dasar dan ideologi.

Atas hakikat ini Ahli Parlimen Gua Musang yang merupakan bekas Menteri Kewangan itu yakin negara akan menghadapi keadaan yang buruk sekiranya Anwar menerajui kerajaan.

“Bagaimana hendak tadbir Malaysia dengan wujudnya dua ideologi dan dasar yang berbeza.”

“Saya rasa sukar bagi Anwar kerana DAP adalah rakan baik semasa pilihan raya, tapi apabila dasar dan ideologi mereka diambil kira, saya rasa Anwar tidak akan berjaya,”katanya.

Katanya Anwar yang dilantik ketua pembangkang di Parlimen perlu membuktikan dakwaannya bahawa beliau mempunyai majoriti untuk menubuhkan kerajaan, dan Barisan Nasional (BN) sudah kehilangan majoriti.

“Bila dia (Anwar) mendakwa memiliki jumlah itu (Anggota Parlimen yang menyertai Pakatan Rakyat), dia perlu membuktikannya, tapi dia gagal berbuat demikian, dia ini pandai buat tawaran yang dianggap popular kepada mereka yang mempercayainya,” katanya pada sesi dialog dengan pengendali-pengendali blog sebelum majlis berbuka puasa di rumahnya di Kuala Lumpur Ahad.
Tengku Razaleigh berkata Anwar berharap untuk menarik sokongan orang ramai terhadap agendanya untuk menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB).


“Sebab itu ada penyokong di kalangan parti Gerakan, MCA, MIC tertarik dengan tawaran dia. Ini memang menjejaskan BN. Pada pilihan raya lalu (8 Mac) BN kalah di banyak tempat. Selain dari itu, ada juga isu-isu yang lain,” katanya.

Sementara itu ketika bercakap kepada Agendadaily Tengku Razaleigh berkata

tiada jalan mudah bagi Ketua Pembangkang itu untuk ambilalih kerajaan walaupun beliau menghadap yang Dipertuan Agong,Sultan Mizan Zainal Abidin untuk membuktikan beliau cukup majoriti dalam parlimen melalui ahli parlimen Barisan Nasional (BN) yang didakwanya lompat parti.

Katanya, Anwar boleh bercita-cita nak jadi Perdana Menteri dan menghadap Yang Dipertuan Agong tetapi jika beliau betul-betul ada jumlah ahli parlimen yang cukup menyokongnya, ianya mesti diuji di Parlimen.

Sidang parlimen sesi terdekat akan bermula 13 Oktober ini.

“Ikut perlembagaan, jika Anwar betul-betul ada jumlah itu, dia bawalah (ahli parlimen) untuk usul undi tidak percaya kepada Perdana Menteri di Parlimen. Jika Perdana Menteri tak dapat sokongan dan Anwar ada cukup sokongan, Abdullah kena berhenti,” katanya.
Menurut Tengku Razaleigh Anwar tidak boleh buat cerita macam di kedai kopi kononnya sudah cukup ahli parlimen untuk jadi Perdana Menteri tanpa membuktikannya.

“Untuk membuktikan ini, Anwar kena pergi ke Parlimen bukan guna kuasa Yang Dipertuan Agong. Perlembagaan sudah tentukan, kekuatan satu kumpulan ditentukan di Parlimen,” katanya.

Katanya apabila Perdana Menteri jatuh dalam Parlimen, beliau mesti letak jawatan dengan menghadap Agong dan secara automatik jika ini berlaku, setiap menteri Kabinet gugur.

Dalam pada itu Tengku Razaleigh berkata mengikut perlembagaan, hanya Yang Dipertuan Agong berkuasa menentukan dan memilih siapa Perdana Menteri.

“ Ini tidak semestinya Anwar. Baginda boleh memanggil (Datuk Seri) Najib (Tun Razak), Anwar atau mana-mana ahli Dewan Rakyat,” katanya.

Malah, secara berseloroh, Tengku Razaleigh berkata, yang Dipertuan Agong juga boleh melantiknya kerana beliau Ahli Parlimen Gua Musang.

Bagaimanapun katanya, Yang Dipertuan Agong mempunyai pilihan lain dengan membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya umum semula .- 21/9/2008

Oleh: ROSLAN BIAN

0 komentar:

Post a Comment