Friday, November 9, 2007

Ucapan dasar Presiden Umno kesan 'takut' kepada himpunan Bersih esok


Ucapan dasar Presiden Umno kesan 'takut' kepada himpunan Bersih esok
Wan Nordin Wan Yaacob
Fri | Nov 09, 07 | 8:44:48 pm MYT

Perhimpunan Agung Umno 2007 baru sahaja selesai kira-kira jam 6.30 petang tadi dengan Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi menyudahkan majlis 'suram' itu dengan lagak bengis 'membalun' habis-habisan himpunan aman yang bakal diadakan oleh Gabungan Pilihan Raya Adil dan bersih (Bersih) di Dataran Merdeka esok.

Sila layari www.englishsection.com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily.net/wap/ untuk melayari HarakahDaily.Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

Bagaikan singa, Abdullah yang sebelum ini dikenali dengan pemimpin yang lembik, lemah dan kuat tidur akhirnya terjaga dari lamunan semata-mata kerana adanya pihak yang mahu menganjurkan himpunan 100,000 rakyat di tempat keramat iaitu di Dataran Merdeka di mana di situlah bendera Union Jack diturunkan.

Cukup marah dan keras kecaman yang dilemparkan Abdullah terhadap Bersih satu gabungan pertubuhan bukan kerajaan dan parti politik yang mahu demonstrasi jalanan sebagai satu kaedah memberi tekanan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mereformasikan perjalanan pilihan raya di negara ini.

Bimbang kehadiran pimpinan utama pembangkang

Mana tidaknya himpunan esok akan membariskan antaranya, Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang; Penasihat Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim; 68 NGO dan pelbagai parti pembangkang lain seperti DAP, KeADILan dan Parti Sosialis Malaysia (PSM).

Dari ucapan Abdullah sebentar tadi, nyata beliau mungkin sekali telah mengarahkan jentera kerajaan terutamanya pihak polis untuk bertindfak ke atas perhimpunan esok.

Kata Abdullah himpunan sedemikian bukanlah amalan demokrasi yang dibenarkan di negara ini kerana katanya bimbang ianya akan menjadikan negara kucar-kacir.

Abdullah mengambil peristiwa di Batu Buruk pada 8 September lalu sebagai 'contoh' kononnya ia adalah keganasan pihak pembangkang yang tidak mahu tunduk kepada undang-undang.

Anak menantu PM sendiri langgar undang-undang?

Penulis ingin ingatkan kepada Perdana Menteri bahawa kenyataan beliau itu juga adalah satu peringatan kepada beliau sendiri memandangkan begitu ramai kepimpinan negara hari ini yang sebenarnya tidak menghormati undang-undang.

Anak Perdana Menteri, Kamaluddin Abdullah sendiri melanggar undang- undang rimba ciptaan Umno, (ISA) dengan bekerjasama dengan BSA Tahir melalui syarikat Scomi membekalkan komponen nuklear yang akhirnya BSA Tahirlah yang terperangkap dalam akta 'draconian' itu dengan disumbat ke dalam ISA.

Laporan Pengerusi Gerakan Demokrasi dan Anti Korupsi (Gerak), Ezam Mohd Noor terhadap anak PM mengenai penggunaan kedudukan PM untuk mendapatkan beberapa tender kerajaan juga merupakan satu penyelewengan dan tidak menghormati undang-undang negara.

Selain itu ketika penamaan calon di Pilihan Raya Dun Ijok, menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin disebut-sebut sebagai individu yang mencetus provokasi yang menyebabkan keadaan menjadi tegang hingga adanya adegan baling membaling antara penyokong BN dan KeADILan ketika itu.Bukankah ini satu pelanggaran undang-undang?

Menantu PM sendiri didakwa menggunakan kedudukan Perdana Menteri untuk memiliki saham dalam ECM Libra yang akhirnya terpaksa dijual semula setelah adanya desakan dari pembangkang dalam isu tersebut.Ini juga satu penyelewengan.

BN guna jentera kerajaan ketika pilihan raya

Dalam pilihan raya pula rasuah politik, penyelewengan daftar pemilih, penggunaan jentera kerajaan dalam kempen pilihan raya, penggunaan pihak berkuasa polis, platform rasmi kerajaan semasa dan selepas Parlimen dibubarkan adalah satu salahguna kuasa dan tindakan yang tidak patuh kepada undang-undang.BUkankah Abdullah juag menyedari hakikat ini, tetapi menyembunyikannya untuk kepentingan politik.

Umum mengetahui bahawa Barisan Nasional (BN) dan Umno akan menggunakan semua jentera, kemudahan dan media massa untuk berkempen habis-habisan ketika pilihan raya sedangkan suara pembangkang disenyapkan.

Inikah demokrasi yang dinyatakan Abdullah sebagai jalan yang seharusnya direstui rakyat?Malang sekali Malaysia memiliki Perdana Menteri berfikiran kelas ketiga dan teruk dari itu kepimpinan beliau ternyata dikritik oleh bekas 'boss' nya, Tun Dr Mahathir Mohamad kerana kelemahan dalam mentadbir.

Penyelewengan yang berlaku disetiap kali pilihan raya tidak pernah didedahkan media arus perdana, sebaliknya media mempropagandakan keburukan pembangkang untuk mendoktrinasi pemikiran rakyat untuk terus tunduk kepada rejim sedia ada.

Himpunan hambar dan tidak ada isi

Malang sekali, Himpunan Agung Umno yang berlansung sejak 5 November lalu hanya berakhir dengan ketakutan yang amat sangat oleh Presidennya sendiri setelah menghentam habis-habisan program yang bakal membuka pekung kerajaan di mata rakyat.

Benarlah kata Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar bahawa tiada mesej besar yang disampaikan Abdullah dalam himpunan Umnom kali ini melainkan melagukan semula retorik Islam Hadharinya selain bermegah dengan pencapaian yang tidak setara mana itu.

Jika Abdullah dan kerajaanya bertindak menghalang keras himpunan esok dengan pelbagai taktik seperti penggunaan provokator di kalangan polis berpakaian awam bagi menghuru-harakan keadaan nyatalah sebenarnya merekalah yang melanggar undang-undang dan bukannya Bersiha atau rakyat yang ingin berhimpun secara aman.

* Klik untuk Sumbangan Dana Pembaca HarakahDaily.Net.

0 komentar:

Post a Comment