Thursday, May 31, 2007

WPI : Projek Umno bawa Singapura dan Israel jajah Malaysia


Posted on Thursday, May 31 @ 21:31:00 MYT by greenboc

Pelbagai MUKPerbahasan Ucapan Dasar Ketua Pemuda PAS sempena Muktamar Dewan Pemuda PAS kali ke-48 hari ini hangat dengan perwakilan menyentuh isu pembinaan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI).

Rata-rata perwakilan mahukan terma-terma pelaburan dan pemilikan aset selain penyegaran ekonomi WPI yang lebih mirip kepada usaha membawa pengaruh asing menguasai Malaysia.

Kelemahan Umno dalam membangunkan WPI dengan membuka dasar pemilikan aset seperti perumahan dan tenaga kerja pakar bagi 800,000 peluang kerja di wilayah itu kepada orang asing hanya akan menambahparahkan penjajahan di negara ini.

Paling dikesali, Jawatankuasa Pemantau WPI ini akhirnya diputuskan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan membabitkan PM Singapura, Lee Hsien Loong yang mengadakan pertemuan dengan pemimpin jiran itu di Langkawi baru-baru ini.

AZAMPerkara ini dinyatakan oleh perwakilan Dewan Pemuda PAS Johor, Azam Abdul Razak dalam membahaskan ucapan dasar Ketua Pemuda PAS sempena Muktamar Dewan Pemuda PAS kali ke-48 di Pusat Tarbiyah Islam Kelantan (Putik).

Dalam perbahasannya Azam menyebut, di peringkat awal lagi pembinaan WPI cukup mencurigakan dengan wakil PAS di Dewan Undangan Negeri (Dun) Johor, Dr Ramli Kari (PAS-Senggarang) dinafikan dari mendapat dokumen rasmi WPI.

Malah kata Azam, dalam satu syarahan perdana yang disampaikan oleh bekas PM, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa WPI ini akhirnya hanya akan menjadi Wilayah Pembangunan Iskandar Singapura (WPIS).

"Walaupun pemimpin mendakwa bahawa negara sudah merdeka 50 tahun, namun tindakan kerajaan Umno/BN ini hanyalah mengesahkan negara ini sebenarnya belum pernah merdeka sebaliknya semakin terhimpit dengan penjajahan Umno serta kuasa asing hasil dari WPI,"katanya.

Lebih membimbangkan WPI adalah projek yang direncana di bawah kerajaan Abdullah yang terlalu lemah dan tidak mampu mentadbir kerajaan dengan baik.

Justeru beliau menggesa kepimpinan Pemuda PAS Pusat memberi tekanan kepada kerajaan pimpinan Abdullah supaya memastikan kajian semula terma-terma pelaburan dan pemilikan aset di WPI dikaji semula.

"Kita tidak mahu suatu hari nanti anak cucu Ketua Pemuda juga merempat di negara sendiri kerana WPI telah menjadi milik penjajah Singapura yang juga proksi kepada Israel di Asean," katanya.

Hal ini hanya akan membuka ruang kepada Israel melebarluaskan pengaruh dan penjajahannya di Asean, ujarnya.

MAHFOZTerdahulu sebelum ini, AJK PAS Pusat, Mahfuz Omar yang sangsi akan penubuhan itu memberi contoh pelaksanakan kad pintar yang mana Malaysia perlukan persetujuan daripada kerajaan Singapura.

"Apa perlunya persetujuan Singapura sedangkan kita boleh benarkan dan abaikan mengikut kehendak kita sendiri tanpa merujuk kepada mereka kerana kawasan tersebut merupakan wiulayah kita," katanya sewaktu ditemui Harakahdaily semalam di Kediaman Rasmi Menteri Besar Kelantan di JKR 10 dekat sini.

"Dengan sikap yang ada ini, terbukti kita lemah dan dalam proses mengadaikan kedaulatan negara," katanya lagi.

Sebelum ini menurut laporan akhbar Timbalan Perdana Menteri berkata, jawatankuasa tersebut tidak mempunyai kuasa eksekutif kerana kuasa terletak di tangan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Jemaah Menteri Malaysia.

"Mereka (jawatankuasa) tiada kuasa eksekutif tetapi membincangkan langkah yang difikirkan perlu dan wajar untuk mengembangkan WPI secara positif.

"Ini (penubuhan jawatankuasa) tidak bererti serah kedaulatan kita kepada Singapura," katanya lagi.

Bagaimanapun Mahfuz menyelar sikap putar belit kenyataan Timbalan Perdana Menteri berhubung isu itu.

"Jika tiada kuasa eksekutif mengapa hal ini tidak diserahkan sahaja di peringkat para pegawai sahaja," katanya lagi. - mks.
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=2033412497

Oleh Wan Nordin Wan Yaacob untuk HARAKAHDAILY

0 komentar:

Post a Comment